Our LOVE Letter

سمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ


Di sini jari-jemari ku menari mengikut alunan rentak dan irama yang lahirnya dari hati. Mendendangkan secebis lagu kehidupan yang penuh tawa dan sendu. Maafkan jika rentak tari islamiku tempang atau mungkin irama iman yang didendangkan sedikit sumbang, lantaran asyik dan leka dibawa arus khayalan seorang 'anak kecil' yang sekian lama bertapak dalam diri. Izinkan diri ini untuk menumpang dipinggir pantai ilmu dengan berbekalkan segala semangat, teguran, nasihat dan idea bernas kalian. Terima kasih atas masa dan waktu yang kalian peruntukkan untuk 'ziarah' ke 'kanvas' maya ini.






Monday, October 10, 2011

Setiap manusia itu lemah!!We need strength!



Salam sejahtera saya ucapkan. Anyway i am sorry for the late to post in this blog.Almaklumlah I don't know to write about what.Before i start to say something to share with all of you, i just wanna say... I'm on holiday for 4 months...oh Allah.. wow..is it too long,right???What i will do for just 4 months?? Work??? Terpaksa padamkan to find the work cause i don't have any transportation to go for work... Just goyang kaki kt umah,menanam anggur yg memang takkan berbuah,then yg penting "i am a bibik modern in my house"hahha.... My mom said that just be a girl that can do a lot of works in my house. Belajarlah jadi suri rumah.Hoho...meme laa saya ni 'suka sgt' buat keje2 cmni...hahah... But the most i like are cooking, eating, playing, watching,reading,kms rumah, sleeping is the most important...hahah. Tp skrg kurg makan dahh...makan hanya bila lapar... nk kata diet x jgk... ntah...malas pon ntah...Oh food,don't make me fat k... Lebih2 lg i'm home. hahahha....

Dear food, either stop being delicious or stop making me fat.

ok cite bab keje rumah. hmm...memang kalu dh boring teramat saya mmg tangan akan bergerak je nak buat mcm2. Not just looking at my lovely lappy. tgk tv and lappy pon kind of boring. Yg paling terkejut saya dh mls nk layan korea drama...hahah...wow that's was too good. So buat jerla mcm2 kms rumah,basuh pinggan,jemur kain, n lain2. Kalu dh penat tu baring2,tgk laptop,layan movie,baca novel,baca blog utk dpt kekuatan. Or reading anything that can give me a lot of benefit.Haaaaaa cite pasal kekuatan ni ....

Setiap manusia itu lemah dan setiap hari kita perlu diberi kekuatan dan dinasihati setiap hari. Iman kita sentiasa naik turun,right? So that la i just want to share something that we can increase our iman and strength to survive in our life. Nobody's perfect. Everyone can feel stress,depress,boring,sad,happy,mad and so on. If we have a problem just sharing with someone can comfort you, but the most awesome is to Allah S.W.T. Dialah yang sebaik2 tempat utk kita mencurah segala masalah dan seangkatan dgnnya. For girl in one month there has been a 'cuti'. And for me dikala waktu itu iman selalu mudah goyahh...lemah je rasa. Tapi kita harus kuat dan cari sesuatu yg boleh memberi sumber kekuatan utk kita spt bca solusi ke, blog yang bermanfaat yg bagi strength,tafsir alquran n so on,beristigfar and zikir byk2.

Find something awesome can make you more strength,my dear khadijah.Allah knows you,better!!



My heart is a kite
held by a string
in the middle of a storm

O Allah,
I'm not asking You
for a calmer storm
Rather, I am asking You
for a thicker string

O Allah,
I'm not asking You
to end this storm soon
Rather, I am asking You
to make me stronger
so that I may hang on longer
and see the rainbow
after the storm ends

Stress??many problems?easy give up???
So di sini ada beberapa tips rohani yang sama2 kita boleh aplikasi,kalu yg lain bleh je google kot. =)

1) Bersabar dan bersolat.
Some people susah nak meluahkan masalah kan. Siapa suka problems??But do you know??Masalah itu guru bagi kita.Knp?Sebab apa2 pon problems kita ia sgt dpt mengajar kita.Masalah=Kekecewaan. Kecewa itu guru bg kita. Bg yg susah nak sharing dgn sahabat, adalah lebih baik mengadu padaNYA. Dia pasti mendengar.

Kunci hati SABAR. Sabar itu INDAH.Campaklah kita di mana2...kalu kita sabar insya allah mudah saja kita harunginya.

"Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."Al-imran:200

Dan yang paling penting juga adalah BERSOLAT. Solat itu tiang agama. Tanpa solat mudahla kita goyah,runtuh dan sbgnya.Sesungguhnya amalan pertama yg dihisab pada hari kiamat adalah solat!!.

2)Menghidupkan malam.

We keep crying.Pada benda yang tidak sewajarnya.Kdg2 ia menyakitkan.Kadang2 ia menyakiti diri kita sendiri.


Nak tau jugak rahsia untuk menjadi kuat dan tabah iaitu
Bangun Qiamulllail.
Bangun malam dapat membina kekuatan diri.Insya allah apa yang sukar, Allah permudahkan. Apa yang dianggap mustahil,Allah benarkan.

Last but not least.
3) Banyakkan baca al-quran
Satu lagi yang perlu dititikberatkan.No one can cure a broken heart like the quran does.~true.very true. I am so jeloz for those who are hafiz dan hafizah.Mereka sgtla bertuah. Al-quran sentiasa di dada. Moga mereka sentiasa mengamalkannya.

Ditujukan untuk diri sendiri sebenarnya. Selamat beramal. Maaf jika ada kekurangan. Saya hamba yg byk khilaf.Salah silap sila tegur diri ini. Wassalam. Sharing is caring. Love you all bcoz of Allah.

2 comments:

saadah492 said...

jaaaah :') we're so syncronized. sy tgh sedih ni trials result terukk. lucky i came across your blog. thanks a bunch! nok share di blog sy eh? kalu x leh pun x kiro, nok jgk :P

DiJa UnPrediCtaBle said...

It's ok my dear. Don't be sad ye..cayokk!!